Møt gründeren Assumpta

Takket være muligheten til å spare og låne penger kunne Assumpta (23) følge drømmen om å starte sin egen frisørsalong i Rwanda. I dag har hun to ansatte, og investerer for fremtiden.

Assumpta

23 år gamle Assumpta Mukayiranga ville jobbe som frisør, men var ikke fornøyd med bare å jobbe for andre. Det kunne være for uforutsigbart. Hun hadde en drøm om å starte noe eget. Hun fikk mulighet til å bli med i en av CAREs spare- og lånegrupper i Ruhango-distriktet sør i Rwanda.

  • Assumpta

Gruppene fungerer som små, lokale sparebanker som eies og drives av medlemmene selv. CARE hjelper til med å organisere gruppene, og tilbyr opplæring i alt fra å lese, skrive og regne, til jordbruksmetoder og produktutvikling. Etter å ha spart nok penger, tok Assumpta opp et lån, og det første hun gjorde var å finne et lokale, og kjøpe det utstyret hun trengte for å starte sin egen frisørsalong.

Investerer i familien og salongen

Etter å ha jobbet møysommelig over tid, har hun fått en stabil og god inntekt. Nok til at hun kan betale skolepenger for lillesøsteren, og ha råd til to ansatte og to lærlinger i salongen. Assumpta vil spare og låne mer penger, for å gjøre flere investeringer i frisørsalongen.

– Det neste jeg skal kjøpe er et aggregat, så jeg slipper å ta pause når det er strømbrudd. Når strømmen går, forsvinner også kundene, forteller hun.

Med i mentorprogram

Veien til suksess har vært lang for Assumpta. Da foreldrene ble skilt måtte hun slutte på skolen. Hun ble oppdratt av moren, som bidro med det hun kunne. Da datteren bestemte seg for å starte som frisør, spyttet moren inn det hun hadde av penger til opplæring og oppstart. Men spare- og lånegruppen ble avgjørende for at Assumpta fikk mulighet til å starte sin egen bedrift.

Assumpta har også deltatt i CARE sitt mentorprogram, en mulighet som blir gitt til noen av deltakerne i spare- og lånegruppene med ekstra stort potensial. Gjennom tett oppfølging fra mentoren har hun lært å holde streng kontroll med utgifter og inntekter, og å planlegge langsiktig.

Stolt over fremgangen

Møtene mellom Assumpta og mentoren er nøye loggført i en egen bok, der begge parter må skrive under på hva de har blitt enige om at skal følges opp. Noen av dem som får støtte blir selv mentorer.

– Før hadde jeg ikke god kontroll over inntekter og utgifter, og gikk i underskudd. Etter å ha fått hjelp fra CARE og mentor Claudette har jeg god oversikt, og kan legge planer for fremtiden. Jeg er stolt over fremgangen jeg har hatt, sier hun.