Jeg fant, jeg fant!

Jeg fant, jeg fant!

– Denne skal jo ikke være her. Det er trist og i hvert fall ikke noe fint!. Nicolai fra Helgeroa barnehage er på forskningsuker hos Pi-parken i Larvik. I dag er de blåkledte forskerne på leting etter «skatter» de kan gi nytt liv.

– Vi skal lage en skulptur som vi skal auksjonere bort til TV-aksjonen, sier René Beathe Hansen, som jobber som daglig leder i Pi-parken.

De har allerede laget en plastkrabbe som skal auksjoneres bort og nå har de flere kreative overraskelser på lur. Hun forteller ivrig hvor viktig det er å lære barna om bærekraft, det å ta vare på jordkloden og at hvis vi bare samarbeider så kan vi få til gode ting.

– Det å engasjere seg i årets TV-aksjon er et statement i forhold til barna, sier René. Plastforsøpling er ikke noe vi bare pusler med i barnehagen, det er et problem det jobbes med over hele kloden. Vi er jo en del av en større helhet!

Tomme bolleposer, plastbegre, plastikkhansker, sugerør og korker letes fram mellom steinene som ligger der hvor bølgene fra Larviksfjorden slår inn. Alt samles i en pose og tas med tilbake til Pi-parken hvor det først vaskes, så forskes på med forstørrelsesglass for å finne ut noe om historien til plasten, før det får nytt liv gjennom dukker og skulpturer. Drivved og plastsøppel i alle regnbuens farger tas inn i lek og læring. Alle barna skal nemlig lage sin egen pinnevenn!

– Bak pinne-vennen er det en ordentlig tanke, sier René, det er matematikk og bærekraft.

Pinnen måler nøyaktig 10 cm og brukes som måleverktøy og den har fått hår av et fiskesnøre og et ansikt. Pinnevennen har ikke munn og det er fordi den skal kunne ha alle slags ansiktsuttrykk og gjenspeile alle følelser når den lekes med.

Pi-parken, som er en kommunal forskningsbarnehage i Larvik, har siden åpningen i 2014 hatt flere tusen skolestartere innom. En dag i uka tar de turen til Indre havn for å plukke søppel som har skyldt i land, og det blir aldri tomt.

– Vi må rydde søpla så ikke fisken spiser det. Fisken dør hvis den spiser plast, sier Ingrid fra Helgeroa barnehage.