Generalsekretær i DNT: – Årets TV-aksjon er ekstra spesiell

Generalsekretær i DNT: – Årets TV-aksjon er ekstra spesiell

Årets innsamling går til det Dag Terje Solvang, generalsekretær i DNT, mener er vår tids viktigste sak – Bekjempe plast i havet.  

Dag Terje har vært turentusiast hele livet. I 2018 ble han leder for Den Norske Turistforeningetter fire år som markedssjef i Høyre. For Dag Terje er TV-aksjonen og frivilligheten litt som å spise middag i superundertøyet på en turisthytte etter å ha gått på tur hele dagen.

– Det spiller ingen rolle om du er administrerende direktør i Equinor eller har falt utenfor arbeidslivet. Det eneste som betyr noe er hvor du har gått, hvor du skal i morgen og hvor store gnagsårene er.

– Det er litt sånn jeg ser på frivillighet og TV-aksjonen også. Man kommer sammen for å kjempe for en bedre verden, tross våre forskjeller, sier Dag Terje.

Han forteller at han pleier å bidra til TV-aksjonen hvert år, enten det er å gå med bøsse eller være med på å legge til rette for en god aksjon i lokalmiljøet. Men selv om TV-aksjonen er noe han setter høyt, uavhengig av hvem som mottar innsamlingen, synes han årets aksjon er ekstra spesiell.

– Å bekjempe plast i havet er noe som ligger både mitt og DNTs hjerte utrolig nært. Vi jobber strategisk med hvordan vi kan bidra inn i dette som organisasjon, og jeg er utrolig glad for at årets TV-aksjon skal bidra til en lys fremtid for våre barns barnebarn og et rent hav.

DNT har over 500 turisthytter og over 20 000 km med merka turløyper. Det er flere millioner som bruker tilbudene deres hverår. Nå satser foreningen også på flere tilbud langs kysten.

KYSTEN: DNT satser på flere tilbud ved havet. Dette bildet er fra Runde fyr i Møre og Romsdal. Foto: Marius Dalseg Sætre

Hvert minutt havner 15. tonn plast i havet, og man antar at det er hele 150 millioner tonn plast i verdens havhvor hele 94 prosent ender opp på havbunnen. 

– Hva gjør DNT for å bidra minst mulig til denne forsøplingen? 

– Det er viktig at vi håndterer infrastrukturen vår på en måte som forsøpler minst mulig. Dette gjør vi blant annet ved å legge godt til rette for avfallssortering. Men den viktigste jobben vi gjør er å bevisstgjøre medlemmene våreog påvirke dem til å ta enda klokere valg i hverdagen. Et eksempel på dette kan være å leie utstyr gjennom BUA fremfor å kjøpe nytt.

– Vi må endre forbruksmønsteret vårt og stoppe plastutslippene. Det er da vi får til den virkelige endringen. 

Dag Terje oppfordrer alle til å gå årets viktigste søndagsstur 18. oktober.

– Til syvende og sist er det ikke mottaker av årets aksjon som er det viktigste. Denne dugnaden er en tradisjon vi skal være stolte av. Dette er noe som samler oss hvert år. Bli med på TV-aksjonen, oppfordrer Dag Terje.