Den arktiske TV-aksjonen

Den arktiske TV-aksjonen

Bli med til Longyearbyen – stedet der TV-aksjonen ikke bare er en bøsseaksjon, men en fire uker lang dugnad til inntekt for den gode saken.

Det er ikke uten grunn at Svalbard ofte troner på toppen av de nasjonale listene over innsamlede midler per innbygger. Det er ikke fordi menneskene lengst nord putter så mye mer i bøssene, men fordi TV-aksjonen består av en lang rekke arrangementer fra slutten av september og frem til aksjonsdagen.

– Nøkkelen er at vi samler inn penger i over en måned. Videre er det nok en blanding av tradisjoner og at folk lett lar seg rive med i dette samfunnet. Mange bor her kort og er nye, og ser etter ting å engasjere seg i, sier Espen Klungseth Rotevatn, TV-aksjonskoordinator på Svalbard.

Det hele pleier å brake løs siste helgen i september. Da arrangerer Svalbard Turn en stafett til inntekt for TV-aksjonen, og elevene ved Svalbard folkehøgskole har de siste årene funnet på et kreativt konsept: «Vi løper, dere betaler». Her kontakter skolen byens bedrifter og spør om sponsing, mens elevene tar seg av løpingen. Byens turglade mennesker kan også bli med Aktiv friluft, et lokalt idrettslag, på tur til Platåberget.  

– Det er rett og slett en utrolig takknemlig jobb. Folk er lette å spørre og få med, og det dukker stadig opp nye kreative måter folk samler inn penger på.

Platåberget: Byens turglade utfordres til å bli med på kveldstur i mørket til et av byens populære turmål.

Kreativiteten kjenner ingen grenser, og gamle tradisjoner suppleres stadig av nye. Det arrangeres loppemarkeder, lokalbefolkningen selger brødbakst og du kan til og med bli med på treningskveld på skytebanen.

I tillegg til bøsseaksjonen holder Svalbard en stor auksjon. Her auksjoneres alt fra håndverkertjenester og fotografier, til isbjørnskinn og cruise. På grunn av fantastiske bidrag fra byens næringsliv, pleier auksjonen å få inn over 500.000 kroner. I 2019 kunne Svalbardposten rapportere om at dette var det fjerde største enkeltbidraget til TV-aksjonen. Selv Klungseth Rotevatn har opplevd å måtte gi alt for TV-aksjonen. Det gikk så langt at skjegget forsvant høsten 2019.

Ofret skjegget: Skjegget måtte vike til inntekt for TV-aksjonen i 2019.

– Jeg jobber til daglig som rektor på Svalbard folkehøgskole, og jeg forsøkte å forklare elevene hva som er "greia" med TV-aksjonen her i nord. Jeg kom i skade for - nærmest på spøk - å love dem at jeg skulle ta skjegget mitt om elevene samlet inn 100.000 kroner. Så gikk de søren meg hen og greide nettopp det!

Nå gjenstår det å se om Svalbardfolket tar innsamlingen til nye høyder også i år.