Aud og Gunn safter og sylter til inntekt for TV-aksjonen

Aud og Gunn safter og sylter til inntekt for TV-aksjonen

På kjøkkenet hos Frivilligsentralen har Aud Lange og Gunn Myrbråten tappet over 40 flasker med saft, og mange flere skal det bli før de selges på Eventyrfestivalen til inntekt for CARE.

Tekst og foto av Vivi Rian

Leder for Frivilligsentralen i Oppegård, Anne Solhaug har mange aktiviteter på gang som forberedelser til TV-aksjonen. En av dem er safting og sylting.

 Både frivillige, barnehager og skoler plukker frukt og bær i hagene til folk som ikke ønsker å høste og bruke det selv. Med Gunn i spissen, sørger flinke damer for å lage saft og gelè. Flasker og glass skal få fine eventyr-etiketter, og vi selger produktene på Eventyrfestivalen 21. september, forteller Solhaug.

Hindrer vilt i hagene

Det var Kristin Swendgaard som lanserte ideen om frukt- og bærplukking. Swendgaard har ansvaret for viltforvaltningen i Oppegård.

– På denne tiden av året får vi problemer med at elg trekker ned i hagene til folk og spiser gjæret frukt. Vi har et ganske fersk eksempel fra en elg som spiste seg full på plommer, ble aggressiv og måtte avlives. Med dette samarbeidet oppnår vi både å hindre dyrene å trekke inn i hagene og inntektene går til en god sak, sier Swendgaard.

Hun ønsker at enda flere hageeiere tar imot tilbudet, og Solhaug trenger flere folk til safting og sylting.

Vivi Rian

SAMARBEID: Leder for Frivilligsentralen, Anne Solhaug (nr 2 fv), grep initiativet fra leder for viltforvaltningen, Kristin Swendgaard (nr 3 fv) og satte frivillige i sving med å høste, safte og sylte.

Dreven i safting og sylting

Gunn Myrbråten og Aud Lange har tappet over 40 flasker med rips- og solbærsaft, samt eplemost. Myrbråten er aktiv på Frivilligsentralen fem dager i uken og er dreven i faget. Hun har alltid bearbeidet frukt og bær fra egen hage.

– Vi prøver oss også på gelè av svartsurbær, forteller Lange. Hun syns det er hyggelig å bidra til å holde gamle tradisjoner som safting og sylting i hevd på denne måten.

Kakekonkurranse

Anne Solhaug legger til at frivillige også lager hårpynt som skal selges på Eventyrfestivalen, og de inviterer hele kommunen til å delta i en eventyrkakekonkurranse.

 Alle som er glade i å bake kan levere inn kaker i Kolben 21. september. Vi deler inn i klassene barn opp til og med 13 år og voksne. En jury kårer en vinner, og kakene blir solgt til inntekt for TV-aksjonen, forklarer hun.